Blog Usability Malaysia

Archive for the ‘Web Usability’ Category

Di sini aku postkan fakta2 menarik mengenai usability dan kepentingannya yang aku collect sendiri dari pelbagai website dan ada jugak antaranya yang aku reka sendiri. So korang layan je lah.. 
  1. Usability BUKAN hanya mengenai design yang cantik atau buruk
    – Ramai orang selalu salah anggap bahawa usability tu boleh di nilai dengan cantik atau buruk sesuatu website.
    – Kalau website tu cantik macam mana pun, tapi kalau pengguna susah nak cari maklumat yang diperlukan tak ada makna.
     
  2. Kajian menunjukkan 60% pengguna internet tidak dapat mencari maklumat yang diperlukan setiap kali melayari website
    - Maknanya, terlalu banyak masa dan kos yang membazir begitu sahaja. Produktiviti pengguna pun boleh terjejeas. Ini boleh mendatangkan marah!
     
  3. Kebanyakan web developer/designer syok sendiri
    - Fakta yang paling pahit adalah fakta yang betul.
    – Kebanyakan developer/designer suka menunjuk2 skill yang ada tanpa mengira kehendak sebenar pengguna.  
     
  4. Cara terbaik mengetahui tahap usability sesuatu website adalah dengan melihat sendiri user menggunakannya
    – Maksudnya, kita kena jalankan Usability Testing / User Testing yang sebenar di mana kita sebagai tester, melihat sendiri penggunaan website tu oleh user.
    – Teknik ini akan aku kupas dalam post yang lain. 
     
  5. Pengguna masuk ke website dengan tujuan tertentu dan keluar segera selepas dapat maklumat yang diperlukan
    –  So, moral of the story; jangan masukkan maklumat yang tak berkaitan dalam webpage
    – dan hendaklah sentiasa gunakan ayat yang ringkas dan mudah difahami.
    – Gunakan point-form instead of perenggan yang panjang lebar dan boring.
     
  6. Kebanyakan pengguna SCAN maklumat. Bukan MEMBACA satu persatu
    –  Pengguna selalunya hanya akan browse through maklumat yang diperlukan ataupun yang menarik di pandangan mata mereka.
     
  7. Kebanyakan pengguna akan IGNORE maklumat pada banner atau image
    – Syndrome ni dipanggil BANNER BLINDNESS.
    – Baca artikel menarik di website Jacob Nielsen di useit.com

 

Aku akan sentiasa update lagi fakta2 menarik yang aku jumpa atau terfikir dalam post ni.. Banyak lagi yang aku miss tu. Kalau rajin tu, kasilah input kat comment box di bawah ni..

Aku suka baca artikel bertajuk “10 Usability Nightmares You Should Be Aware Of” ni. Artikel ni memberikan contoh2 masalah usability dalam website.  Isu2 yang ditekankan adalah seperti di bawah:

10 nightmares:

1. Hidden log-in link.
2. Pop-ups for content presentation.
3. Dragging instead of vertical navigation.
4. Invisible links.
5. Visual noise.
6. Dead end.
7. Content blocks layering upon each other.
8. Dynamic navigation.
9. Drop-Down Menus.
10. Blinking images.

Future nightmare:

Pointing the mouse instead of clicking.


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.