Blog Usability Malaysia

Isu usability di jalanraya..

Posted on: June 18, 2009

Semalam aku pergi Shah Alam melalui Federal Highway menghala ke Kelang. Ternampak signboard yang betul2 mengelirukan pengguna2 jalan raya. Pecah perut aku dengan kawan aku gelak dalam kereta.. haha..

Kenapa?.. haa.. sila tengok dalam gambar kat bawah ni:

Signboard

Apa yang tak kena dengan signboard dalam gambar tu ek?.. Inilah antara contoh2 isu usability yang beri kesan pada kehidupan seharian kita..

5 Responses to "Isu usability di jalanraya.."

Ok jer
lane paling kiri, exit ke kawasan perindustrian SA
lane ke2 paling kiri, exit ke klang
lane ke3 paling kiri, pun boleh digunakan untuk exit ke SA walaupun
dia menuju terus

lane last sekali… tak nampak ker tanda [2] = express way.. yang lain semua exit to jalan persekutuan..

hahah.. ko ni tak tahu baca tanda jalan ni…

betul lah tu.. memang semua jalan tu boleh tembus menembus.. tapi sepatutnya, papan tanda kena tunjukkan jalan yang paling mudah di akses oleh pengguna jalan raya.. barulah `usable` di mata pengguna..

aku percaya en Azril adalah pengguna expert kat jalan tu.. so memang tak jadi masalah.. takder papan tanda pun boleh jalan.. tapi bayangkan pengguna yang baru first time ikut jalan tu, so diorang hanya nak tau mana satu jalan yang paling dekat & senang untuk sampai ke destinasi?

wanna ask u sket, what tool do you use for usability testing/research ?

Untuk usability testing, kitorang pakai Tobii eye tracker (www.tobii.com)

Kami buat testing secara serius, so keperluan untuk menggunakan eye tracker adalah sebagai salah satu tool untuk menguatkan usability findings kami.

Kami ada 2 tobii tools – T60 & X120

http://www.tobii.com/archive/files/17989/Tobii_T60_and_T120_Eye_Trackers_leaflet.pdf.aspx

ada guna adobe flash or flex tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 4,625 hits
June 2009
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggers like this: